Fascia ofwel het bindweefsel ligt rondom alle organen, spieren, bloedvaten, zenuwen, botten en gewrichten. Hierdoor geeft het de nodige structuur aan het lichaam. Fascia heeft de functie om lichaamsdelen te beschermen en te ondersteunen. Maar het heeft ook zijn eigen geheugen met bloedvaten en zenuwen. 

Bij een gezond lichaam stromen de vloeistoffen (waaronder voedingsstoffen en afvalstoffen) gemakkelijk in elkaar over. Van compartiment naar compartiment. Wanneer er sprake is van een trauma, kan het fascia verdraaid of samengeperst worden. Hierdoor komt er een blokkade in de doorstroom van de vloeistoffen.

Fascia kan zich vastzetten en verkleven. Schuif je vingers maar eens in elkaar, geef wat kracht en probeer deze dan uit elkaar te krijgen. Zo kun jij je gemakkelijk voorstellen wat er gebeurd tijdens een verkleving.

Er zijn vier verschillende soorten bindweefsel waaronder:

Tijdens de fascia release behandeling wordt de spanning van het bindweefsel losgemaakt. 

Een simpel voorbeeld:

Stel jezelf een telefoondraad voor, wat helemaal in elkaar gedraaid zit. Wanneer je de telefoonhoorn helemaal naar beneden laat zakken zal het in elkaar gedraaide draad loslaten/ ontwinden. Dit is ook wat er gebeurd bij het losmaken van verkleefd fascia. Maar ook botten kunnen ontwinden. 

Zichtbaar voor het oog

Ontwindings processen kunnen ook zichtbaar zijn voor het oog. Wanneer je paard bijvoorbeeld gaat schrapen met zijn hoef, likken, slikken, kauwen, gapen en meer. Laat dit als eigenaar toe tijdens de behandeling. Het is nodig om de blokkade los te laten. Het paard is zichzelf aan het herstellen. 

Ander voorbeeld:

Fascia is zo sterk dat het in extreem ernstige gevallen zelfs de kracht heeft om een bot te breken. Wat ikzelf regelmatig tegenkom is dat verkleefd fascia zorgt voor blokkades van de gewrichten (en meer). Doordat het fascia samentrekt en scheef kan trekken. Net als een kledingstuk wat je een maat te klein gekocht hebt. Dat zit niet lekker en zorgt voor beperking van de beweeglijkheid. Wanneer ik deze diepe fascia lagen los maak, dan geef ik het paard letterlijk een maat groter of beter gezegd zijn correct passende kledingstuk terug! Alle lichaamsdelen kunnen weer ontspannen en loslaten. Soms hoor je dan letterlijk ‘knakjes’ in het lichaam die loskomen en gaat het paard zichzelf wat wiegen en bewegen waardoor een manipulatie van een gewricht soms niet meer nodig is. Dat is de kracht en de invloed van fascia. 

Onderhoud

Onderhoud van de fascia is noodzakelijk om het soepel en los te houden. Doormiddel van een behandeling, maar vooral door correcte training waarbij je het lichaam letterlijk gymnastiseert. Maar ook voeding, hoeven, gebit, zadel, hoofdstel en huisvesting spelen een grote rol. De cirkel om het paard heen moet kloppen. 

Het is belangrijk dat het paard dan ook na de behandeling voldoende tijd krijgt om te herstellen. Het is namelijk mogelijk dat het paard na de behandeling spierpijn krijgt. Zorg daarom voor voldoende vrije beweging waardoor het paard de kans krijgt om zichzelf soepel te houden en om ook daadwerkelijk te herstellen. De losgemaakte puzzelstukjes hebben de ruimte en tijd nodig om weer in een goede balans op elkaar aan te sluiten. 

Het behandelen van het fascia heeft onder andere invloed op:

* De foto is mede mogelijk gemaakt door: Equinestudies.nl


'Als wij met paarden om willen gaan, dan hebben wij de verantwoording om dit zo optimaal en eerlijk mogelijk te doen.' Lenja Zwaan